‘Conservation’ rear extension

Posted on Aug 12, 2015 | 0 comments


‘Conservation’ rear extension

‘Conservation’ Rear Extension in SW4

The existing four storey Victorian building, in a Conservation Area, was opened up at Lower Ground Floor Level to create a new kitchen/dining/living area using an extension that incorporates two walk-on flat roof lights, a glazed mono-pitch roof, and a rear elevation of sliding folding glass doors and fully glazed window area, which leads out onto a new level terrace, and elevated garden beyond.

The spacious, light and airy entertainment and living space, complete with a shower room, was linked to a children’s play/study/TV room, to the front of the house, using our walnut Japanese translucent sliding screen, and also a continuous large porcelain tiled floor, and two walk-on roof lights built into the house front steps, to catch the evening sun light.

We designed a new walnut staircase to link the lower ground floor to the existing ground floor, where sliding folding solid doors were incorporated to allow subdivision of the music room from the drawing room/study.

A first floor extension was designed incorporating a utility room off the staircase half-landing, complete with drying space and fold-down ironing board.

At first floor level, a Master Bedroom was created, complete with a dressing room and luxury en-suite bathroom, with our Japanese sliding door.

At second floor level, two bedrooms were refurbished, a family bathroom was created complete with an opened-up landing, relaxing area, lit by a large roof light.

All levels of the building were refurbished using current best practice in eco-friendly design.

As featured in the Royal Institute of British Architects (RIBA) ‘Housing’ book 2010 and as part of ‘Open House London’ 2009 and 2010 (London’s leading Architectural Education Charity).